AdóTovább hízott az OTP: ennyi nyeresége lesz idén

adozona.hu :: Várhatóan egymilliárd euró körül lesz az OTP-csoport idei egész éves nyeresége mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója mai sajtótájékoztatóján, amelyen a bank új, innovációs fiókját mutatták be.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Egyéni vállalkozói jogállás szüneteltetése eva és kata alatt

adozona.hu :: Ha az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó szünetelteti tevékenységét, az egyéni vállalkozás keretén kívül más önálló tevékenységet (például lakásbérbeadás, óraadás) sem folytathat, amennyiben magánszemélyként számlát kell kiállítania. Nem kell megfizetnie a tételes adót a katás vállalkozásnak a kisadózó után, ha az a hónap egészében szünetelteti egyéni vállalkozói tevékenységét, kivéve, ha a kisadózóként folytatott tevékenységbe tartozó munkát végez többek közt ezek az előírások vonatkoznak az eva, illetve a kata hatálya alatt egyéni vállalkozásukat szüneteltető adózókra.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nincs egyezség az Európai Unió 2019-es költségvetéséről

adozona.hu :: Nem sikerült határidőre megállapodásra jutniuk az uniós társjogalkotó intézményeknek a jövő évi büdzséről, az Európai Bizottságnak így újabb költségvetési javaslatot kell beterjesztenie jelentették be ma Brüsszelben.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kinek érdemes csoportos társasági adóalanyiságot választani?

ado.hu :: Az elfogadott jövő évi adótörvények alapján Magyarország olyan modern adórendszerrel rendelkező európai országok sorához csatlakozik, ahol a csoportadózás az áfa mellett a közvetlen adók tekintetében is elérhető. A 2019. adóévtől hazánkban is lehetőség nyílik csoportos társasági adóalanyiság választására, amelyet január első két hetében lehet jelezni az adóhatóság felé. Nézzük kinek érdemes ezt választani és milyen szempontokat kell mérlegelni a következő két hónapban?

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ennyi lesz a minimálbér Csehországban 2019-ben

adozona.hu :: Januártól 1150 koronával 13 350 koronára (168 210 forint) emelkedik a minimálbér Csehországban döntött a cseh kormány.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Bajban a gabonatermelők: leállt a szállítás a Dunán

adozona.hu :: Halomban áll a betakarított gabona a raktárakban, a Duna alacsony vízállása miatt ugyanis gyakorlatilag leállt a folyami szállítmányozás. Bár a kereslet továbbra is élénk, az ügyleteket csak későbbi elszállítással tudják megkötni a termelők számol be a Magyar Idők.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Drágább lesz jövőre a vasúti árufuvarozás

adozona.hu :: Átlagosan 6-10 százalékos díjemelésre készülnek jövőre a magyarországi vasúti árufuvarozók, ügyfeleikkel már egyeztetnek írja a Világgazdaság.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A szabadság kiadása részmunkaidőben

ado.hu :: A szabadság a részmunkaidőben dolgozó munkavállalót is megilleti, mégpedig azonos mértékben, mint a teljes munkaidős kollégáit. De hogyan kell kiadni a szabadságot, ha a munkavállaló nem heti öt napon dolgozik? Vajon öt nap szabadságot kell kiírni akkor is, ha a csak hétfőn, szerdán és pénteken van beosztva a munkavállaló?

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Megbízási jogviszony a gyakorlatban

ado.hu :: Gyakran felmerül a kérdés, hogy adott tevékenységet milyen munkavégzésre irányuló jogviszonyban lehet ellátni, illetve a lehetőségek közül melyiket a legcélszerűbb választani. Lehetőség van dolgozni munkaviszonyban, megbízási-, vállalkozási-, bedolgozói jogviszonyban, felhasználói szerződéses jogviszonyban (szerzői jogról szóló 1999. évi Lxxvi. törvény hatálya alá tartozó tevékenységgel kapcsolatban), tanulóként tanulói szerződéssel vagy együttműködési megállapodással, egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül, segítő családtagként, továbbá a társaság tagjaként társas vállalkozóként. Fentiek közül ebben a cikkben a megbízási jogviszonyt és annak legfontosabb elemeit mutatjuk be, a gyakorlati élet alkalmazhatóságában.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Szabadulás a tagi kölcsöntől

adozona.hu :: A tagi kölcsön jól jöhet a forráshiányos társaságnak, de gondot okozhat, ha a cég szeretne megszabadulni tőle. Milyen következményei vannak a tagi kölcsön elengedésének, átvállalásának, illetve apportjának? Összefoglaltuk.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Nem használják ki eléggé az adóelőnyöket a vállalkozások

adozona.hu :: A magyar adózási környezet számos kihívást rejt magában a vállalkozások számára, de a szabályok alapos ismerete és az ezeknek való megfelelés folyamatos monitorozása megóv a kockázatoktól, és feltárhatja az eddig kiaknázatlan lehetőségeket is hangsúlyozták a szakértők a LeitnerLeitner kecskeméti adózási konferenciáján.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Afrikai sertéspestis: újabb Bihar megyei településeken támad a kór

adozona.hu :: Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság közölte ma az Agerpres hírügynökség.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Engedély nélküli széfszolgáltatás: 6 milliós bírságot szabott ki az MNB

adozona.hu :: A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély nélküli széfszolgáltatás miatt 6 millió forintra bírságolta az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt.-t, és megtiltotta a társaságnak, hogy engedély nélkül pénzügyi tevékenységet végezzen, a cég egyik alkalmazottját pedig a piacfelügyeleti eljárás akadályozásáért a jegybank 200 ezer forint eljárási bírsággal sújtotta közölte az MNB.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Elszámolható üzemanyagárakat közölt a NAV

ado.hu :: A NAV közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban decemberben alkalmazható üzemanyagárakat.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ennyiért lehet decemberben üzemanyagköltséget elszámolni

adozona.hu :: Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a decemberben számla nélkül elszámolható üzemanyagárakat.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook A korhatárt be nem töltött nyugdíjasok kereseti korlátjáról

adozona.hu :: Kevés annyira átbeszélt társadalombiztosítással összefüggő téma akad, mint az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, sajátjogú nyugdíjasokat érintő kereseti korlátra vonatkozó előírások. Ugyanakkor a folyamatosan érkező, e körbe tartozó kérdések, az év vége közeledte, valamint a jövő évi jogszabályi változások ismét aktualitást adnak e szabályok áttekintésének.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Fontos adózási és vámügyi dokumentumok a Brexit utáni időkre

adozona.hu :: Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépésével (Brexit) összefüggő különféle adózási és vámügyeket érintő dokumentumokat tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Hitelszakértő: nagy érdeklődést válthat ki a bővített csok

ado.hu :: A BankRáció.hu hitelszakértője szerint nagy érdeklődést válthat ki a december elsejétől igényelhető bővített családi otthonteremtési kedvezmény (csok).

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Posta: 20 százalékkal nőtt az e-kereskedelem

ado.hu :: Tavaly és tavaly előtt is körülbelül 20 százalékkal nőtt az e-kereskedelem, így az online rendelésekhez kapcsolódó csomagforgalom is - mondta Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője az M1 aktuális csatornán hétfőn.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nyugdíjcsalás: húsz év után bukott le a vádlott

adozona.hu :: Társadalombiztosítási juttatással való visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség egy győri nő ellen, mert húsz éven át felvette halott édesanyja nyugdíját közölte Takács Péter, Győr-Moson-Sopron Megyei főügyész.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Ezek az országok is automatikusan jelentenek a NAV-nak

adozona.hu :: Listát tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azon nem uniós államokról, illetve területekről, amelyekkel az országok jelentéseinek egymás közötti automatikus megosztását előíró elismert megállapodást kötött Magyarország.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Adathalász-támadások az interneten

adozona.hu :: Továbbra is az interneten a leggyakoribbak az adathalász-támadások mondta Zala Mihály, az EY (régebben Ernst & Young) kibervédelmi szolgáltatások üzletágának vezetője ma reggel az M1 aktuális csatornán.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


NAV-figyelő, 46. hét: minden az áfalevonás jogáról

ado.hu :: A NAV útmutatót közölt az áfalevonási jog érvényesítéséről. Körözik Rózsa Sándort is.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Sérelemdíj és a személyi jövedelemadó viszonya

ado.hu :: Ha peres eljárás keretében a bíróság ítéletében állapítja meg a sérelemdíjat, vagy a felek a per bármely szakaszában közvetítői eljárás során állapodnak meg a sérelemdíjról, amit a bíróság jóváhagy, az adómentes sérelemdíjnak tekintendő. Van viszont, amikor a sérelemdíj adóköteles.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Internetes telefonálás: magáncélú használat, áfa

adozona.hu :: A vállalkozások működéséhez nélkülözhetetlen, hogy telefonos elérhetőségekkel rendelkezzenek, legyen ez akár vonalas, akár mobiltelefon. Már nem újdonság a telefonálás utáni adókötelezettség a vállalkozások körében, azonban az még viszonylag új helyzet, hogy interneten keresztül is lehet telefonálni, és ez egyre elterjedtebb. De mi van akkor, ha az internetet magáncélú telefonálásra is használja a munkavállaló? Csorbul-e az internet utáni adólevonás joga és magánhasználatot kell-e itt is feltételezni, vagy vélelmezhető az adóköteles célú használat és nincs magánhasználat feltételezése sem?

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Megkezdi a sószórást a közútkezelő

adozona.hu :: Megelőző sószórást végez a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mert az előrejelzések alapján vasárnap estére, illetve hétfő reggelre az ország több részén kisebb hószállingózás, gyenge havazás várható tájékoztatta a cég vasárnap az MTI-t.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kérdések és válaszok a cafeteriaváltozások kapcsán

adozona.hu :: A cafeteriára vonatkozó adószabályok 2019. évi változása után az adomány és a lakáshitel-támogatás milyen adózási kategóriába fog esni? kérdezte olvasónk. Másik kérdezőnk pedig azt firtatta, hogy 2019. évre a béren kívüli juttatások adótörvényben meghatározott mértékén felül adható-e, illetve milyen adóteherrel, milyen maximális összegben, milyen feltételekkel adható SZÉP-kártya juttatás vendéglátás alszámlára? A kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Újabb német városokból tiltják ki a koros dízeleket

adozona.hu :: Egy bírósági döntés értelmében jövőre újabb két német városból tiltják ki részben a régebbi dízelautókat, hogy ezzel is csökkentsék a légszennyezettség mértékét.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Aukción Marilyn Monroe és más hírességek tárgyai

adozona.hu :: Rekord áron 250 ezer dollárért (70,9 millió forint) kelt el a Julien's Auctions árverési ház Beverly Hills-i aukcióján Marilyn Monroe Arany Glóbusz-díja közölték helyi idő szerint szombat éjjel árverési illetékesek.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Új tulajdonos a cégben: kaphat-e a korábban jóváhagyott osztalékból?

adozona.hu :: Egy társaság évekkel ezelőtt összeolvadt egy másik céggel, ahonnan "hozott magával" jóváhagyott osztalékot, továbbá annál a cégnél is volt jóváhagyott osztalék, amelybe a beolvadás megtörtént. Mindkét cég tulajdonosi köre megegyezett, a beolvadás során egy új tag is belépett, aki tőkeemelés folytán szerzett üzletrészt. A belépése előtt jóváhagyott osztalékból kell-e neki is juttatni? kérdezte olvasónk. Kocsis Zoltán, a Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda ügyvezetője válaszolt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook