AdóJó hír a PM-ből: visszamenőlegesen is jár a személyi adókedvezmény

adozona.hu :: Megerősítette a Pénzügyminisztérium az Adózóna.hu kérdésére, hogy az ötéves elévülési időn belül visszamenőlegesen is lehet érvényesíteni a személyi kedvezményre való jogosultságot a 335/2009. kormányrendelet mellékletébe 2019. január 1-jétől beiktatott betegségek esetében.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Üzemanyag-szivárgás veszélye miatt autókat hív vissza a Volvo

adozona.hu :: A Volvo Cars 219 ezer autót hív vissza a szervizekbe megelőző javításra tájékoztatta az autógyár a német dpa hírügynökséget.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Felpörgeti a családi cégeket a digitalizáció

ado.hu :: Kedvezően hat a családi vállalkozások fejlődésére a jelenlegi üzleti ökoszisztéma, a vállalkozások kiemelt figyelmet fordítanak az innovációra és pozitívan értékelik a digitalizációt derült ki a Deloitte Private családi vállalati tulajdonosokkal, vállalatvezetőkkel készített felméréséből.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ekkora béremelésre számít idén a Pénzügyminisztérium

adozona.hu :: Visszajelzések alapján általában 10 százalék körüli, vagy azt picit meghaladó bérnövelésre törekszenek idén a vállalatoknál mondta Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ma az M1 aktuális csatornán.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Beteg a munkavállaló: így kell igazolni, nekik jár táppénz

adozona.hu :: Többször lehet hallani olyan esetekről, amikor a beteg nem kap keresőképtelenségi igazolást az orvosától, mert táppénzre már nem jogosult, holott továbbra sem tudja ellátni a munkáját ellátni. Cikkünkben részletezzük, mikor és hogyan kell a keresőképtelenséget igazolni kitérve az idén hatályba lépett új szabályra is , továbbá bemutatjuk, miként alakul a biztosítási jogviszony a keresőképtelenség alatt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Személyi kölcsönökkel csábítanak a bankok

adozona.hu :: Januárban már mostanáig több személyi kölcsönt folyósítottak a bankok, mint az azt megelőző, karácsony előtti hónapokban írja a Világgazdaság.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


PM: 10 százalék körüli béremelést terveznek a cégek

ado.hu :: Visszajelzések alapján az idén a vállalatoknál általában 10 százalék körüli, vagy ezt egy picit meghaladó bérnövelésre törekszenek - mondta Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A származási igazolás alóli mentesség EU-s értékhatárai

adozona.hu :: Közzétette az Európai Bizottság a származási szabályok kapcsán alkalmazandó euróban meghatározott értékhatárok nemzeti valutában kifejezett egyenértékeit közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


NAV: nőtt a tartósan adótartozók száma

ado.hu :: Némileg emelkedett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tartósan tartozók száma a negyedik negyedévben - derül ki a NAV honlapján kedden közzétett adatokból.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Fuvarozók, figyelem, megújul a HU-GO!

adozona.hu :: Fejlesztik az e-útdíj rendszerét, azon belül is a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek útdíjfizetését lehetővé tevő HU-GO-t, hogy kiszűrjék ebben a kategóriában a hibásan megadott környezetvédelmi besorolásokat, és azokat automatikusan javítsák közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook A nyugdíjprémium és az egyszeri juttatás - Miért kapnak kevesebbet egyesek?

ado.hu :: 2018 novemberében a tavalyi évhez hasonlóan a nyugdíjprémiumra, valamint az egyszeri juttatásra jogosultak megkapták az év végi juttatásukat. Az alábbiakban a nyugdíjprémium jogszabályi hátterét, annak kialakulását, valamint a nyugdíjprémiumra és az egyszeri juttatásokra vonatkozó jelenlegi gyakorlatot mutatjuk be.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Gigabírság a MasterCardnak árkorlátozás miatt

adozona.hu :: Az Európai Bizottság 570 millió 566 ezer euró (mintegy 183 milliárd forint) bírságot szabott ki a MasterCard amerikai kártyakibocsátó vállalatra az unió versenyjogi előírásainak megsértése miatt közölte kedden Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Az elektronikus kereskedelem forgalmi adóztatása az Európai Unióban

ado.hu :: Az új szabályokat két ütemben vezetik be: az első ütem egyszerűsítő rendelkezéseket tartalmaz, a második ütemben 2021. január 1-től az egyablakos rendszert kiterjesztik a termékértékesítési ügyletekre.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Alanyi mentesek ingatlanügyleteinek áfakezelése - egy tanulságos példa

adozona.hu :: Az alanyi adómentes státuszt választó áfaalanyoknál gyakran nehézséget okoz azon ügyletek lokalizálása és helyes áfakezelése, melyekre nem vonatkozik az alanyi mentesség. Különösen alapos körüljárást igényelnek az ingatlanügyletek, melyek tekintetében csak az áfatörvény alanyi adómentességre, illetve az egyes ingatlanértékesítések tárgyi adómentességére irányadó rendelkezéseinek együttes mérlegelésével hozható döntés a helyes áfaelszámolás kialakítása érdekében. Mindezeket egy konkrét példán keresztül érzékeltetjük.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nőtt az adóhatóságnak hosszú ideje tartozók száma

adozona.hu :: Némileg emelkedett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tartósan tartozók száma a negyedik negyedévben derül ki a NAV honlapján közzétett friss adatokból.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Ügykatalógussal segíti a NAV a dokumentumok rendszerezését

adozona.hu :: Az elektronikus küldemények könnyű és átlátható kezelését szolgáló új szolgáltatást, úgynevezett ügykatalógust vezetett be január elsejétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hívja fel a figyelmet honlapján az adóhatóság.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nyolcvanmilliárddal nagyobb hiány a tervezettnél az államkasszában

adozona.hu :: Tavaly decemberben az államháztartás 397,3 milliárd forintos többlettel zárt, így az éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forint lett, erősítette meg kedden kiadott részletes jelentésben a Pénzügyminisztérium (PM). A hiány 388,3 milliárddal kisebb az előző évinél, de 84,5 milliárd forinttal, 6,2 százalékkal meghaladja a törvényben előirányzott összeget.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nyugdíjas dolgozók közterheinek és tb-ellátásának változása

adozona.hu :: Előadásokon és írásban is sok kérdés érkezik a nyugdíjas munkavállalók biztosítási jogviszonyának megszűnése kapcsán. Az alábbi cikkben összefoglaljuk, milyen következménnyel jár, hogy a nyugdíjas munkavállalók 2019-ben már nem biztosítottak.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Már visszakérhető a bérbe vett autó áfájának fele

ado.hu :: Év elejétől változtak az autók bérlésére vonatkozó áfalevonás szabályai, vagyis bizonyos esetekben a bérlőnek már érdemes és indokolt lehet a bérleti díj áfájának 50%-át visszaigényelnie a sokszor hosszadalmas adminisztrációs eljárás helyett, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


KSH: tizedével nőttek a keresetek tavaly novemberben

ado.hu :: Tavaly novemberben a bruttó és a nettó keresetek 10,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a bruttó átlagkereset 355 100 forint volt - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel 23 hónapja folytatódott a keresetek kétszámjegyű emelkedése.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Kereseti statisztika: a NAV és a kincstár adataira tér át a KSH

adozona.hu :: Idén januártól megújítja keresetstatisztikai adatgyűjtését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): a havi létszám és keresetinformációkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járulékbevallásából, a költségvetési szervezetek esetében pedig a Magyar Államkincstártól átvett adatokból állítja elő és publikálja majd azokat, a korábbi havi munkaügyi adatgyűjtés kivezetésével párhuzamosan.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Online számlaadatok: ellenőriz a NAV

ado.hu :: Az adóhatóság megyei (fővárosi) igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket végeznek azon online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózóknál, akik a rendelkezésükre álló kontrolladatok alapján nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítéseikről.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Beszállítófejlesztési program kisvállalkozásoknak

adozona.hu :: Mintegy hárommilliárd forint kerettel folytatódik idén a kormány beszállítófejlesztési programja, amellyel a hazai kis- és középvállalkozókat segítik mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára ma reggel az M1 aktuális csatornán.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


NFSZ: csökkent az álláskeresők száma tavaly

ado.hu :: A nyilvántartott álláskeresők száma 5 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a 2018. decemberi zárónapon 241 900 álláskereső szerepelt, csaknem 13 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ennyi volt az átlagkereset tavaly novemberben

adozona.hu :: Tavaly novemberben a bruttó és a nettó keresetek 10,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a bruttó átlagkereset 355 100 forint volt közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel 23 hónapja folytatódott a keresetek kétszámjegyű emelkedése.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Borúlátók a cégvezetők, lassuló világgazdasági növekedésre számítanak

adozona.hu :: A svájci Davosban ma megkezdődik a 49. Világgazdasági Fórum, amelyen a kereskedelemben és a nemzetközi kapcsolatokban kialakult viták mellett a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével (Brexit) összefüggő bizonytalanságok és a világgazdaság lassuló növekedésének témája kerül napirendre. Vállalatvezetők is csökkenő gazdasági növekedésre számítanak a következő 12 hónapban csökken, ami a pesszimizmus rekord mértékű növekedését mutatja.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ne maradjon le! Extra kreditpontos online képzés, 2019-es HVG adó- Tb- és Munkajog-különszámok

adozona.hu :: Adózóna a nélkülözhetetlen munkatárs. Ezért érdemes most előfizetni: Kitűnő ár-érték arány, mindössze 25 990 Ft + áfa egy teljes évre! Hiteles szakmai támogatás: egész éven át kérdezheti szakértőinket! 2019-es HVG Adó-, Tb- vagy Munkajog-különszámokat szeretne? Válassza az Adózóna MAX- vagy Prémium-csomagot! Ajándék online képzés minden előfizetéshez extra 8-9-2 kreditponttal

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Be kell-e jelentenie a nőnek a felmondás előtt, hogy várandós?

ado.hu :: A munkáltató számos esetben nem mondhat fel a munkavállalónak. Ilyen eset például az, amikor a munkavállaló várandós. Évtizedeken keresztül vitát generált a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a munkáltató a várandósságról nem tudva mond fel a várandós nőnek.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Éves könyvviteli zárlat, digitális eszközökkel

ado.hu :: Az ma már nem kérdés, hogy a könyvelést számítógépen végezzük csak az idősebbek emlékeznek még arra, amikor ez nem így volt. Lassan az is természetessé válik, hogy a digitalizáció magáévá teszi a könyvelési folyamat alapját és kezdetét, az adatbevitelt, még ha erre talán a fiatalok gondolkodása áll is rá jobban. De hogyan segítheti a számítástechnika azt az összetett, sokféle feladatrendszert magában foglaló folyamatot, amely során a nyers könyvelési anyagból ellenőrzött és kész mérleg, teljes beszámoló lesz? Ezt fogjuk az alábbiakban röviden áttekinteni.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Az üzlettárs kizárásának lehetőségei a gazdasági társaságból

adozona.hu :: Alapvetően egy gazdasági társaságot a tulajdonosok azért hoznak létre, hogy üzletszerűen közös gazdasági tevékenységet folytassanak, a társaságban a nyeresegbol kozosen reszesedjenek, es a veszteseget kozosen viseljék. Ennél fogva a gazdasagi tarsasag tagjai egymassal es a tarsasagi szervekkel is kotelesek egyuttmukodni, tevekenysegükkel nem veszelyeztethetik a tarsasag celjainak elereset.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Pénzmosás: csatlakozott az Europol kampányához a magyar rendőrség

ado.hu :: Az Europol figyelemfelhívó kampánya a könnyű pénzszerzési lehetőséggel kecsegtető állásajánlatok mögött megbúvó pénzmosás ellen irányul olvasható a police.hu-n.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Adóellenőrzés indult az online számla-adatszolgáltatásra kötelezetteknél

adozona.hu :: Január 21-étől kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket végeznek a Nemzeti Adó- és Vám,hivatal (NAV) megyei (fővárosi) igazgatóságai azon online számla-adatszolgáltatásra kötelezett adózóknál, akik/amelyek a rendelkezésre álló kontrolladatok alapján nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalommal rendelkező értékesítéseikről.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Tíz áfához kapcsolódó téma, amelyre 2019-ben érdemes figyelni

ado.hu :: Az áfaszabályok változása sok szektort és társaságot érinthet, az RSM blogja összegyűjtötte, melyek azok a területek, amelyekre 2019-ben érdemes kiemelt figyelmet fordítani a hazai vagy az európai jogszabályok változása okán.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook