ado.huDeloitte: érdekes adózási helyzetekkel járhat a külföldi tartós befektetés

ado.hu :: Sokan nincsenek tisztában a külföldi tartós befektetés vagy ingatlan-értékesítés, bérbeadás adózási szabályaival, és a kriptovalutával próbálkozók számára is tartogathat meglepetéseket az egyes országok eltérő gyakorlata - hívja fel a figyelmet a Deloitte az szja-bevallási határidő apropóján.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


NAV-figyelő, 9. hét: megjelent a NAV ellenőrzési terve

ado.hu :: Ontotta az információkat az adóhatóság az elmúlt héten, a legfontosabb mind közül talán a NAV idei ellenőrzési terve volt, de sok más hasznos és jelentős hírt, figyelmeztetést is közölt a NAV.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Elment a vámos

ado.hu :: Életének 82. évében elhunyt Koós János.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Itt a törvényjavaslat hard Brexit esetére

ado.hu :: Elkészült az Egyesült Királyság Európai Unióból történő rendezetlen kilépésére felkészítő magyar törvényjavaslat, ami a magánszemélyeknél felmerülő kérdéseket rendezi - hívta fel a figyelmet közleményében a Deloitte.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Deloitte: figyelni kell a kamatlevonás-korlátozási szabályokra

ado.hu :: Az év elejétől az Európai Uniós adóelkerülést célzó irányelveivel összhangban Magyarországon is változnak az alultőkésítési szabályok. Az új megközelítés miatt a kamatlevonási korlátozás azokra a cégekre is hatással lehet, amelyeknek eddig egyáltalán nem kellett foglalkozniuk ezzel, ezért célszerű a banki hitelekhez kapcsolódó költségek és ráfordítások tételes vizsgálatára az eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetni - írja közleményében a Deloitte.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Szakképzési börze lesz Budapesten

ado.hu :: Tanulj SzakMÁt! mottóval pályaorientációs és szakképzési börzét rendeznek március 5-én, kedden Budapesten, a MOM Sport és Uszoda Központban.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nagyobb profitot ért el az OTP a vártnál

ado.hu :: Az OTP Bankcsoport az elemzői várakozásoknál nagyobb, az egy évvel korábbit 14 százalékkal felülmúló, 77,818 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el 2018 utolsó negyedévében, így a csoport éves adózott eredménye 318,322 milliárd forint lett, szemben az előző évi 281,339 milliárddal.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Félbillió dollárt költöttünk tavaly okostelefonra - infografika

ado.hu :: A prémium szegmens térnyerésének köszönhetően a globális okostelefon-eladások értéke annak ellenére nőtt 2018-ban, hogy az értékesített darabszám nem érte el a megelőző év szintjét. Az InfoTandem infografikája.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Hogyan adóztak a rómaiak? - Keresztesek, törökök, bukás

ado.hu :: A XI. században végleg megromlott a viszony Rómával, majd 1071-ben a manzikerti csatavesztés, illetve annak kezelése a Keletrómai Birodalomban elindította a lejtőn a Konstantinápolyból irányított nagyhatalmat. A birodalom gazdagsága, befolyása, ereje majd négy évszázadon át még kitartott, de 1453-ban már nem bírt ellenállni a török támadásoknak.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Spar: beruházást tervez a vállalat, nem kivonulást

ado.hu :: A Spar Magyarországnál nincs bérvita, a cég nem vonul ki Magyarországról, idei beruházási keretük meghaladja a 26 milliárd forintot - közölte a vállalat csütörtökön lapinformációkra reagálva.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook KSH: 17 százalékkal nőttek a beruházások tavaly

ado.hu :: Tavaly éves szinten a nemzetgazdasági beruházások volumene 17 százalékos emelkedéssel az eddig mért legmagasabb szintre emelkedett, a negyedik negyedévben szintén 17 százalékos volt a bővülés az előző év utolsó negyedéhez képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal. A beruházások szezonálisan kiigazított volumene 2018 negyedik negyedévében az előző negyedévit 3,8 százalékkal, 2015 negyedéveinek átlagát pedig 37 százalékkal haladta meg.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Visszakérhető a behajthatatlan követelések áfája?

ado.hu :: Nagy port kavart szakmai berkekben az Európai Bíróság két áfa témában hozott, behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos döntése. Az egyik ítéletben megfogalmazott bírósági álláspont megalapozott reményt adhat a nagy összegű behajthatatlan követeléssel rendelkező magyar vállalkozások számára is az áfakötelezettség megítélése kapcsán.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Brexit: elutasította a brit parlament a Munkáspárt vámuniós indítványát

ado.hu :: Elutasította szerdán a londoni alsóház a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt módosító indítványát, amely vámuniós viszonyrendszer fenntartását írta volna elő az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is. A Labour az indítvány leszavazása esetére kilátásba helyezte, hogy támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely új EU-népszavazás kiírását irányozza elő.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Egyenlő bánásmód a munka világában - I. rész

ado.hu :: Az egyenlő bánásmód megsértésének egyik sarkalatos területe a munkajog világa, ahol a társadalom különböző csoportjai válhatnak a megkülönböztetés alanyaivá. A témát háromrészes cikksorozatunkban ismertetjük. A szerző elsőként az egyenlő bánásmód hazai jogi szabályozását mutatja be, középpontba helyezve a védett tulajdonságok áttekintését. A második rész a bizonyítás szabályait részletezi. A harmadik pedig kitér a leggyakoribb jogsértés, az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének megsértésével kapcsolatos szabályokra, bírósági gyakorlatra.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Készpénzforgalom korlátozó intézkedések

ado.hu :: Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) 114. § (3) és (4) bekezdéseiben, valamint 233. § (1) és (2) bekezdéseiben szereplő, a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók készpénzben teljesíthető kifizetéseit korlátozó rendelkezéseket foglaljuk össze a következőkben.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Átszabná az adórendszert javaslataival az MNB

ado.hu :: Közzétette 330 pontból álló versenyképességi programját a Magyar Nemzeti Bank honlapján, a csomagban számos adórendszert is érintő javaslat található.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Itt a NAV idei ellenőrzési terve

ado.hu :: A NAV idén kiemelten ellenőrzi az internetes kereskedelmet, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelmet, az alkalmazottak bejelentését, a vám- és jövedéki szabályok betartását és az online számlaadat-szolgáltatást.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Vegyesen teljesít a globális bankszektor

ado.hu :: Egy évtizeddel a pénzügyi válságot követően a bankszektor egyre biztosabb talajt érezhet a lába alatt. A nyugodtabb időszakot az ügyfélélmény fejlesztésére és a működési hatékonyság javítására kellene felhasználniuk a bankoknak derül ki a Deloitte Center for Financial Services 2019-es kitekintéséből, amely a nemzetközi bankszektor és a tőkepiacok folyamatait vizsgálta, olvasható a cég közleményében.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Megjött a kkv-k kedve a beruházáshoz

ado.hu :: Az előző negyedévi megingást követően megugrott a kkv-k beruházási hajlandósága, jelenleg a cégek 78 százaléka tervez valamilyen fejlesztést derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból. A célokat tekintve soha ennyien nem készültek még a gépek, berendezések beszerzésére, megelőzve ezzel a sokáig élen álló informatikai fejlesztéseket. Idén az iparban és a kisvállalkozásoknál várható a legtöbb fejlesztés, emellett szektor szinten erősödött a vállalatalapítási kedv.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Szolidaritási sztrájkkal vesz részt a PDSZ a közszféra sztrákjában

ado.hu :: A PDSZ Országos Választmánya úgy döntött, hogy március 14-re szolidaritási sztrájkot hirdet - adta hírül a szakszervezet a közösségi oldalán.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Kedvezményes utazási utalvány 2019-ben

ado.hu :: Év elején többször is kapnak levelet a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők, közöttük az árvaellátásban részesülők is,  a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. Először januárban megtörténik annak a tájékoztató levélnek megküldése, amely tartalmazza az előző évben folyósított ellátás összesített összegét. A tájékoztató levél tartalmazza továbbá az ellátás 2019. évi emelésének mértékét és összegét, a folyósított ellátás típusát, és emelt összegét. Ezt a levelet követi a kedvezményes utazásra jogosító utazási utalvány megküldése.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Változás a keresőképtelenségi igazolások kiállításában

ado.hu :: Változást hozott az új év a keresőképtelenségi igazolások kiállításával kapcsolatban, ami orvosainknak jelent nagyobb adminisztrációs terhet.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Befektetések adózása: szja és tb

ado.hu :: Érdekes helyzeteket teremthet adózási szempontból a külföldi tartós befektetés, vagy az ingatlan értékesítése és bérbeadása, valamint a kriptovalutával próbálkozók számára is tartogathat meglepetéseket az egyes országok eltérő gyakorlata. A Deloitte Magyarország személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékokkal kapcsolatos cikksorozata ezúttal a külön adózó és egyéb jövedelmekkel foglalkozik.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Mkksz: több ezren támogatják a márciusi sztrájkot

ado.hu :: Több ezer közszolgálati dolgozó jelezte, hogy ha nem vezetnek eredményre a tárgyalások a kormányzattal a dolgozók szociális, gazdasági és munkaügyi sérelmeinek orvoslásáról, akkor támogatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (Mkksz) március 14-ére meghirdetett országos közszolgálati sztrájkját.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Lakáscélú munkáltatói támogatás: fontos határidő jön

ado.hu :: Az Szja-törvény 2018-ig biztosította, hogy a munkáltató akár 5 millió forint összegű adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást nyújtson munkavállalóinak. Ez a közkedvelt adómentes juttatási forma 2019-től már nem adható, viszont a korábban adott támogatásokra vonatkozó igazolások leadása, begyűjtése mind a dolgozó mind a cég érdeke.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook A negyedik ipari forradalom lehetőségei

ado.hu :: A vállalatok lelkesednek a digitális átalakulás számukra nyújtott előnyeiért, amelyekbe hajlandóak komolyabb tőkét fektetni, azonban a stratégiában, az ellátási lánc átalakításában, a munkaerő felkészültségében, valamint a befektetéseket ösztönző tényezők terén eltérések tapasztalhatók a cégek tervei és tettei között derül ki a Deloitte digitális átalakulás akadályait vizsgáló felméréséből.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Rokkantsági járadék elméletben és gyakorlatban

ado.hu :: A vonatkozó jogszabály módosításait követve megállapítható, hogy 1988. I. 1-től 2016. I. 1-ig jelentős módosítás a rokkantsági járadék feltételrendszerében, megállapításban és folyósításban nem volt, a változtatások követték a szervezeti, illetve a szakértői rendszer változásait. Először a 2015. január 1-től hatályos módosítás volt lényeges, mivel jelentősen megemelkedett az ellátás összege, lényeges változást pedig a 2016. január 1-jei módosítás eredményezett, megváltoztatva a jogosultsági feltételeket.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Cafeteria 2019. - lehetőségek és buktatók

ado.hu :: Mint az ismeretes a személy jövedelemadóról szóló törvény 2019-es módosítása jelentősen szűkítette a cafeteria-rendszerben adható juttatások körét. Az új szabályok alkalmazása a mindennapi gyakorlatban számos kérdést vet fel, így a jelen cikkben két cafeteria-juttatás lehetőségeit és buktatóit járjuk körbe.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kevesebb volt a munkavédelmi szabálytalanság

ado.hu :: Az ellenőrzött munkáltatók 72,8 százalékánál tapasztaltak a munkavédelmi hatóságok tavaly szabálytalanságot, ez az arány 4,4 százalékponttal alacsonyabb a 2017. évi 77,2 százalékhoz képest - olvasható a Pénzügyminisztérium (PM) munkavédelmi főosztályának jelentésében, amelyet a tárca honlapján tettek közzé.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook