adozona.huJó hír a PM-ből: visszamenőlegesen is jár a személyi adókedvezmény

adozona.hu :: Megerősítette a Pénzügyminisztérium az Adózóna.hu kérdésére, hogy az ötéves elévülési időn belül visszamenőlegesen is lehet érvényesíteni a személyi kedvezményre való jogosultságot a 335/2009. kormányrendelet mellékletébe 2019. január 1-jétől beiktatott betegségek esetében.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Üzemanyag-szivárgás veszélye miatt autókat hív vissza a Volvo

adozona.hu :: A Volvo Cars 219 ezer autót hív vissza a szervizekbe megelőző javításra tájékoztatta az autógyár a német dpa hírügynökséget.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ekkora béremelésre számít idén a Pénzügyminisztérium

adozona.hu :: Visszajelzések alapján általában 10 százalék körüli, vagy azt picit meghaladó bérnövelésre törekszenek idén a vállalatoknál mondta Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ma az M1 aktuális csatornán.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Beteg a munkavállaló: így kell igazolni, nekik jár táppénz

adozona.hu :: Többször lehet hallani olyan esetekről, amikor a beteg nem kap keresőképtelenségi igazolást az orvosától, mert táppénzre már nem jogosult, holott továbbra sem tudja ellátni a munkáját ellátni. Cikkünkben részletezzük, mikor és hogyan kell a keresőképtelenséget igazolni kitérve az idén hatályba lépett új szabályra is , továbbá bemutatjuk, miként alakul a biztosítási jogviszony a keresőképtelenség alatt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Személyi kölcsönökkel csábítanak a bankok

adozona.hu :: Januárban már mostanáig több személyi kölcsönt folyósítottak a bankok, mint az azt megelőző, karácsony előtti hónapokban írja a Világgazdaság.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook A származási igazolás alóli mentesség EU-s értékhatárai

adozona.hu :: Közzétette az Európai Bizottság a származási szabályok kapcsán alkalmazandó euróban meghatározott értékhatárok nemzeti valutában kifejezett egyenértékeit közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Fuvarozók, figyelem, megújul a HU-GO!

adozona.hu :: Fejlesztik az e-útdíj rendszerét, azon belül is a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek útdíjfizetését lehetővé tevő HU-GO-t, hogy kiszűrjék ebben a kategóriában a hibásan megadott környezetvédelmi besorolásokat, és azokat automatikusan javítsák közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Gigabírság a MasterCardnak árkorlátozás miatt

adozona.hu :: Az Európai Bizottság 570 millió 566 ezer euró (mintegy 183 milliárd forint) bírságot szabott ki a MasterCard amerikai kártyakibocsátó vállalatra az unió versenyjogi előírásainak megsértése miatt közölte kedden Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Alanyi mentesek ingatlanügyleteinek áfakezelése - egy tanulságos példa

adozona.hu :: Az alanyi adómentes státuszt választó áfaalanyoknál gyakran nehézséget okoz azon ügyletek lokalizálása és helyes áfakezelése, melyekre nem vonatkozik az alanyi mentesség. Különösen alapos körüljárást igényelnek az ingatlanügyletek, melyek tekintetében csak az áfatörvény alanyi adómentességre, illetve az egyes ingatlanértékesítések tárgyi adómentességére irányadó rendelkezéseinek együttes mérlegelésével hozható döntés a helyes áfaelszámolás kialakítása érdekében. Mindezeket egy konkrét példán keresztül érzékeltetjük.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nőtt az adóhatóságnak hosszú ideje tartozók száma

adozona.hu :: Némileg emelkedett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tartósan tartozók száma a negyedik negyedévben derül ki a NAV honlapján közzétett friss adatokból.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Ügykatalógussal segíti a NAV a dokumentumok rendszerezését

adozona.hu :: Az elektronikus küldemények könnyű és átlátható kezelését szolgáló új szolgáltatást, úgynevezett ügykatalógust vezetett be január elsejétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hívja fel a figyelmet honlapján az adóhatóság.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nyolcvanmilliárddal nagyobb hiány a tervezettnél az államkasszában

adozona.hu :: Tavaly decemberben az államháztartás 397,3 milliárd forintos többlettel zárt, így az éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forint lett, erősítette meg kedden kiadott részletes jelentésben a Pénzügyminisztérium (PM). A hiány 388,3 milliárddal kisebb az előző évinél, de 84,5 milliárd forinttal, 6,2 százalékkal meghaladja a törvényben előirányzott összeget.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nyugdíjas dolgozók közterheinek és tb-ellátásának változása

adozona.hu :: Előadásokon és írásban is sok kérdés érkezik a nyugdíjas munkavállalók biztosítási jogviszonyának megszűnése kapcsán. Az alábbi cikkben összefoglaljuk, milyen következménnyel jár, hogy a nyugdíjas munkavállalók 2019-ben már nem biztosítottak.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kereseti statisztika: a NAV és a kincstár adataira tér át a KSH

adozona.hu :: Idén januártól megújítja keresetstatisztikai adatgyűjtését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): a havi létszám és keresetinformációkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járulékbevallásából, a költségvetési szervezetek esetében pedig a Magyar Államkincstártól átvett adatokból állítja elő és publikálja majd azokat, a korábbi havi munkaügyi adatgyűjtés kivezetésével párhuzamosan.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Beszállítófejlesztési program kisvállalkozásoknak

adozona.hu :: Mintegy hárommilliárd forint kerettel folytatódik idén a kormány beszállítófejlesztési programja, amellyel a hazai kis- és középvállalkozókat segítik mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára ma reggel az M1 aktuális csatornán.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Ennyi volt az átlagkereset tavaly novemberben

adozona.hu :: Tavaly novemberben a bruttó és a nettó keresetek 10,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a bruttó átlagkereset 355 100 forint volt közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel 23 hónapja folytatódott a keresetek kétszámjegyű emelkedése.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Borúlátók a cégvezetők, lassuló világgazdasági növekedésre számítanak

adozona.hu :: A svájci Davosban ma megkezdődik a 49. Világgazdasági Fórum, amelyen a kereskedelemben és a nemzetközi kapcsolatokban kialakult viták mellett a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével (Brexit) összefüggő bizonytalanságok és a világgazdaság lassuló növekedésének témája kerül napirendre. Vállalatvezetők is csökkenő gazdasági növekedésre számítanak a következő 12 hónapban csökken, ami a pesszimizmus rekord mértékű növekedését mutatja.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ne maradjon le! Extra kreditpontos online képzés, 2019-es HVG adó- Tb- és Munkajog-különszámok

adozona.hu :: Adózóna a nélkülözhetetlen munkatárs. Ezért érdemes most előfizetni: Kitűnő ár-érték arány, mindössze 25 990 Ft + áfa egy teljes évre! Hiteles szakmai támogatás: egész éven át kérdezheti szakértőinket! 2019-es HVG Adó-, Tb- vagy Munkajog-különszámokat szeretne? Válassza az Adózóna MAX- vagy Prémium-csomagot! Ajándék online képzés minden előfizetéshez extra 8-9-2 kreditponttal

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Az üzlettárs kizárásának lehetőségei a gazdasági társaságból

adozona.hu :: Alapvetően egy gazdasági társaságot a tulajdonosok azért hoznak létre, hogy üzletszerűen közös gazdasági tevékenységet folytassanak, a társaságban a nyeresegbol kozosen reszesedjenek, es a veszteseget kozosen viseljék. Ennél fogva a gazdasagi tarsasag tagjai egymassal es a tarsasagi szervekkel is kotelesek egyuttmukodni, tevekenysegükkel nem veszelyeztethetik a tarsasag celjainak elereset.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Adóellenőrzés indult az online számla-adatszolgáltatásra kötelezetteknél

adozona.hu :: Január 21-étől kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket végeznek a Nemzeti Adó- és Vám,hivatal (NAV) megyei (fővárosi) igazgatóságai azon online számla-adatszolgáltatásra kötelezett adózóknál, akik/amelyek a rendelkezésre álló kontrolladatok alapján nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalommal rendelkező értékesítéseikről.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Munka öregségi nyugdíj és korhatár előtti ellátás mellett

adozona.hu :: Fontos változás 2019. január 1-jétől, hogy az a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy, aki a nyugdíj folyósítása mellett munkaviszony keretében végez munkát, ezen munkaviszonya alapján nem válik biztosítottá, és a keresetei után nem fizet nyugdíjjárulékot. Erre való tekintettel esetükben ezen munkaviszonyukból származó kereseteket nem kell figyelembe venni a kereseti korlátnál, azaz a nyugdíj mellett fennálló munkaviszonyukból származó kereseteik alapján a nyugellátásukat nem lehet megszüntetni.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Javult a cégek fizetési morálja

adozona.hu :: Nőtt a határidőre kifizetett számlák aránya tavaly, és az átlagos fizetési késedelem is rövidült két nappal derül ki a Bisnode cégcsoport év végi adataiból.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Könnyebb a tételes költségelszámolás az őstermelőknél

adozona.hu :: Idén január 1-jétől a mezőgazdasági kistermelő a tevékenységével összefüggésben felmerült költséget a számla mellett egyéb bizonylattal is igazolhatja hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Brexit: aggódnak a brit vállalatvezetők, vészhelyzetre készülnek

adozona.hu :: A legfrissebb üzleti felmérés szerint a brit vállalati szektor vezetőinek több mint a háromnegyede kedvezőtlennek tartaná, ha a brit EU-tagság a kilépés (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül szűnne meg, és ennek elkerülése végett sok cégvezető akár az újabb népszavazás kiírását is pártolná.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Közösségi autó mint cégautó: ezek az adózási szabályok

adozona.hu :: A cafeteria drasztikus változása kapcsán merül fel a kérdés: hogyan biztosíthatnak a munkáltatók a munkavállalónak több autóhasználatot? A cégautó szó hallatán a cég tulajdonában álló, vagy a társaság által bérelt, lízingelt autó jut eszünkbe. Ritkán gondolunk cégautóként azokra az autókra, melyeket csak munkába járásra vagy az üzleti partnerek látogatására használunk napközben, akár csak rövid időre.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Cafeteria 2019 - lehet-e eltérő juttatásokat adni a munkatársaknak?

adozona.hu :: Az idei évtől nem kötelező cafeteriaszabályzatot készíteni az adótörvény szerint, így bármennyi juttatásban megállapodhat a munkáltató, akár egyénenként eltérő mértékben? kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Lakásáfa: mikor alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs?

adozona.hu :: Mikor alkalmazhatja az 5 százalékos áfát az építőipari cég: ha megkapja a használatba vételi engedélyt, vagy amikor a számlát kiállítja? kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook