adozona.huMegszületett a megállapodás a Hankooknál, véget ért a sztrájk

adozona.hu :: Megegyezett a béremelésről a Hankook Tire vezetésével a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) csütörtökön este, így véget ért a múlt kedd óta tartó, határozatlan idejű munkabeszüntetés közölte a szakszervezet az MTI-vel.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Juttatások, költségtérítések önkénteseknek

adozona.hu :: Az önkéntességnek fontos szerepe van a hátrányos helyzetek enyhítésében, a kulturális örökség megőrzése, a természet védelme területén, az elemi csapások, a katasztrófahelyzetek idején a közérdek megvalósulásában. Az önkéntes munka nem jár anyagi haszonnal, mégis lehetnek az adózást érintő összefüggései.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ennyi prémiumot fizetnek dolgozóiknak a német autógyárak

adozona.hu :: Az előző évinél alacsonyabb nyereség miatt kevesebb, de így sem kevés prémiumot kapnak a BMW, Daimler és Audi német autógyárak dolgozói a 2018-as eredmény után.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Februárban hiány volt az államháztartásban a januári többlet után

adozona.hu :: Az államháztartás központi alrendszere az év első két hónapját 67,3 milliárd forintos többlettel zárta, miután februárban 177,2 milliárdos hiány keletkezett a januári 244,5 milliárd forintos többletet követően erősítette meg az előzetes adatokat csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Munkaügyi vitát kezdeményeznek a kormánnyal a szakszervezetek

adozona.hu :: Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ) arra kérve a kormányt, hogy öt napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban résztvevő képviselőjét közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) csütörtökön az MTI-vel.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Vonzó hozamú állampapírt ígér a PM

adozona.hu :: Olcsó, áttekinthető és vonzó hozamszintet biztosító megtakarítási terméket fejlesztene a Pénzügyminisztérium az állampapírokból mondta Gion Gábor a Világgazdaságnak.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Hasznos tudnivalók a kft. tőkeemelésének szabályairól

adozona.hu :: Egy gazdasági társaság működése során különböző okoknál fogva szükségessé válhat a tőkeemelés. Az utóbbi években a legtöbb tőkeemelés indoka a polgári törvénykönyvben szereplő azon kötelező szabály, mely szerint a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjének legalább 3 millió forintnak kell lennie.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Fékeződik a BMW nyeresége

adozona.hu :: A BMW a nyereség további csökkenésére számít az idén, de más gépkocsigyárakkal ellentétben nem tervez elbocsátásokat, hanem következetesen törli a kínálatból a kevéssé keresett modelleket.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Áfa fiktívnek minősített számla korrekciójánál - így döntött a Kúria

adozona.hu :: Miután az adóhatóság, majd a bíróság után a Kúria is fiktívnek minősítette a számlát, az adózó a számla stornírozással csökkentette árbevételét és fizetendő áfáját. A stornó számla ügye is eljutott a Kúriáig.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Napelemes rendszer beszerzéséhez kaphatnak támogatást a kkv-k

adozona.hu :: Elindult a Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (Ginop) nyilatkozta Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Kevesebben keresnek állást, mint egy éve

adozona.hu :: A nyilvántartott álláskeresők száma 4,9 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a februári zárónapon 265 500 álláskereső szerepelt, több mint 13 ezerrel kevesebb, mint egy éve.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Demonstráció miatt forgalomkorlátozás lesz Budapesten a belvárosban

adozona.hu :: Demonstráció miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani csütörtök délután Budapesten a Széchenyi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Fő utca útvonalon tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-t.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Tao: támogatási adatok szerepeltetése a bevallásban

adozona.hu :: Milyen adatokat kell szolgáltatni a társaságiadó-bevallásban a csekély összegű (de minimis), a mezőgazdasági- és az általános csoportmentességi támogatásokról, milyen szabályok vonatkoznak az egyes adatlapok kitöltésére? Összefoglaltuk.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Egymillió forint bírsággal büntették a cigarettacsempészt

adozona.hu :: A NAV munkatársai egy szerb autó ellenőrzésekor 290 doboz adózatlan cigarettát találtak Röszkén.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Jöhet az áfacsökkentés, ha sikeres lesz az adatgyűjtés

adozona.hu :: A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerének sikeres bevezetése esetén a kormány az ígéretének megfelelően napirendre veszi a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szállodaszövetség közgyűlését megnyitó beszédében szerdán Budapesten.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Visszaesett a szálláshelyek vendégforgalma

adozona.hu :: 2019. januárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 9,4 százalékkal emelkedett, a magasabb szobaárak, illetve a vendéglátó tevékenységből származó növekvő bevétel hatására, közölte a KSH:

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Óriási bírságot szabott ki a Google-re az Európai Bizottság

adozona.hu :: Újabb 1,49 milliárd euró (mintegy 466 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, kimondva, hogy az AdSense nevű hirdetési platformjával az amerikai internetes óriásvállalat megsértette a versenyszabályokat. Brüsszeli sajtóértekezletén Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos arról számolt be, hogy vizsgálataik szerint a Google visszaélt piaci fölényével, domináns helyzetével.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Adóhatósági kormánytisztviselőket gyanúsítanak hivatali visszaéléssel

adozona.hu :: Előnyért, hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt hallgatott ki gyanúsítottként két kormánytisztviselőt és négy vállalkozót a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-vel.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Közterület-használati díj: megsemmisített egy önkormányzati rendelkezést az Alkotmánybíróság

adozona.hu :: Önkényesen megkülönböztette egy önkormányzat a mozgóbolti árusítást végző vállalkozókat azokkal szemben, akik árusítófülkét helyeztek el közterületen. Az Alaptörvény szerinti hátrányos megkülönböztetést az önkormányzat nem igazolhatja azzal, hogy más önkormányzatok is hasonló összegű díjat vezettek be. A közterület-használati díj nem arra való, hogy olyan helyi törekvésekhez használják fel, amelyek nem állnak összefüggésben a közterület-használat gazdasági értékével mondta ki az Alkotmánybírósóság.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Szakképzési hozzájárulás: egyéni és társas vállalkozók kötelezettsége

adozona.hu :: A szociális hozzájárulási adóról (szocho) szóló új törvény miatt az ezzel az adónemmel szoros kapcsolatban lévő szakképzési hozzájárulás (szakho) szabályai is átíródtak, így érdemes áttekinteni a vonatkozó jogszabály (szakképzési hozzájárulásról szóló 2011. évi CLV. törvény) adóalap-megállapítására vonatkozó részét, a címben említett személyi körre fókuszálva.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 200 forint fölött fizet a részvényekre az OTP

adozona.hu :: Az OTP Bank igazgatósága a 2018-as gazdasági évre a részvényenként 219 forintos osztalékot javasol a közgyűlésnek derül ki a társaság április 12-ére összehívott éves rendes közgyűlésére készített, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett közgyűlési előterjesztésekből.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A NAV fokozott ellenőrzésére számíthatnak a kapcsolt vállalkozások

adozona.hu :: A LeitnerLeitner értesülései szerint idén várhatóan háromszor annyi célzott ellenőrzést végez majd az adóhatóság az egymással tulajdonosi vagy közös irányítási kapcsolatban álló úgy nevezett kapcsolt hazai és multinacionális vállalkozások körében, mint korábban.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Madárinfluenza: a baromfitartás feltételeinek betartására figyelmeztet a Nébih

adozona.hu :: Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismét felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Milliók forogtak kockán - prémium kifizetéséről döntött a Kúria

adozona.hu :: Milliókat követelt munkaadójától ki nem fizetett prémium címén egy vezető beosztású munkavállaló, arra hivatkozva, hogy a prémium szabályzatot nem közölték vele. A Kúria honlapján tájékoztatott az Mfv.II.10.340/2018.-as számú ügyben hozott határozatáról.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Olcsóbb lett a gázolaj

adozona.hu :: A Mol bruttó 3 forinttal csökkentette szerdán a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a benzin ára nem változott.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Januártól szigorodtak a felszámolókra vonatkozó szabályok

adozona.hu :: Akár az adós, akár a hitelező oldaláról nézzük, fontos, hogy a felszámolás olyan jogi keretek között működjön, amely nem ad teret a felszámoló jogszabálysértésének. Biztos sokan hallottak már a felszámolás alatt jó áron elkelt ingatlanokról, a felszámoló által elköltségelt céges pénzekről, áron alul elkelt tárgyi eszközökről.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A Takarékbank pályázik a Budapest Bankra

adozona.hu :: Lehetséges, hogy a Takarékbank kérőként megméreti magát a Budapest Bank (BB) privatizációjakor, ha erre lehetőség lesz közölte Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója ma az Inforádió Aréna című műsorában beszélt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ő az első nő, aki elnyerte a legrangosabb matematikai díjat

adozona.hu :: Karen Keskulla Uhlenbeck amerikai matematikust nevezte meg ma az Abel-díj idei nyertesének a Norvég Tudományos Akadémia, amely első ízben ítélte oda női tudósnak a matematikai Nobel-díjként is emlegetett elismerést.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Itt az egyházak listája, mennyit kaptak az adó 1 százalékából

adozona.hu :: Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy 2018-ban hány adózó, összesen mekkora összegben ajánlotta fel a technikai számmal rendelkező egyházak, illetve a kiemelt költségvetési előirányzat részére személyi jövedelemadója 1 százalékát.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Uniós internetes felületen rendezheti kartell- és egyéb vitás ügyeit

adozona.hu :: Új online felületet tett elérhetővé az Európai Bizottság, amely a társaságok és jogi képviselőik számára megkönnyíti, hogy kartellügyekkel kapcsolatos engedékenységi és vitarendezési eljárások és nem kartellügyekben folytatott együttműködés keretében nyilatkozatokat és dokumentumokat nyújtsanak be.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Cégkapu 2019 - Ön mit gondol róla?

adozona.hu :: Eltelt pár hónap, amióta már kizárólag csak az elektronikus ügyintézésre biztonságosnak tartott felületeket használhatják az ügyintézésekre. Erről szeretnénk megtudni a véleményüket. Rövid kérdőívünk kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nőttek a munkaköltségek az EU-ban

adozona.hu :: Mind az Európai Unió egészében, mind az euróövezetben nőttek a munkaköltségek a múlt év utolsó negyedében derül ki az Ecostat ma közzétett adataiból.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook