adozona.huTovább hízott az OTP: ennyi nyeresége lesz idén

adozona.hu :: Várhatóan egymilliárd euró körül lesz az OTP-csoport idei egész éves nyeresége mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója mai sajtótájékoztatóján, amelyen a bank új, innovációs fiókját mutatták be.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Egyéni vállalkozói jogállás szüneteltetése eva és kata alatt

adozona.hu :: Ha az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó szünetelteti tevékenységét, az egyéni vállalkozás keretén kívül más önálló tevékenységet (például lakásbérbeadás, óraadás) sem folytathat, amennyiben magánszemélyként számlát kell kiállítania. Nem kell megfizetnie a tételes adót a katás vállalkozásnak a kisadózó után, ha az a hónap egészében szünetelteti egyéni vállalkozói tevékenységét, kivéve, ha a kisadózóként folytatott tevékenységbe tartozó munkát végez többek közt ezek az előírások vonatkoznak az eva, illetve a kata hatálya alatt egyéni vállalkozásukat szüneteltető adózókra.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nincs egyezség az Európai Unió 2019-es költségvetéséről

adozona.hu :: Nem sikerült határidőre megállapodásra jutniuk az uniós társjogalkotó intézményeknek a jövő évi büdzséről, az Európai Bizottságnak így újabb költségvetési javaslatot kell beterjesztenie jelentették be ma Brüsszelben.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ennyi lesz a minimálbér Csehországban 2019-ben

adozona.hu :: Januártól 1150 koronával 13 350 koronára (168 210 forint) emelkedik a minimálbér Csehországban döntött a cseh kormány.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Bajban a gabonatermelők: leállt a szállítás a Dunán

adozona.hu :: Halomban áll a betakarított gabona a raktárakban, a Duna alacsony vízállása miatt ugyanis gyakorlatilag leállt a folyami szállítmányozás. Bár a kereslet továbbra is élénk, az ügyleteket csak későbbi elszállítással tudják megkötni a termelők számol be a Magyar Idők.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Drágább lesz jövőre a vasúti árufuvarozás

adozona.hu :: Átlagosan 6-10 százalékos díjemelésre készülnek jövőre a magyarországi vasúti árufuvarozók, ügyfeleikkel már egyeztetnek írja a Világgazdaság.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Szabadulás a tagi kölcsöntől

adozona.hu :: A tagi kölcsön jól jöhet a forráshiányos társaságnak, de gondot okozhat, ha a cég szeretne megszabadulni tőle. Milyen következményei vannak a tagi kölcsön elengedésének, átvállalásának, illetve apportjának? Összefoglaltuk.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nem használják ki eléggé az adóelőnyöket a vállalkozások

adozona.hu :: A magyar adózási környezet számos kihívást rejt magában a vállalkozások számára, de a szabályok alapos ismerete és az ezeknek való megfelelés folyamatos monitorozása megóv a kockázatoktól, és feltárhatja az eddig kiaknázatlan lehetőségeket is hangsúlyozták a szakértők a LeitnerLeitner kecskeméti adózási konferenciáján.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Afrikai sertéspestis: újabb Bihar megyei településeken támad a kór

adozona.hu :: Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság közölte ma az Agerpres hírügynökség.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Engedély nélküli széfszolgáltatás: 6 milliós bírságot szabott ki az MNB

adozona.hu :: A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély nélküli széfszolgáltatás miatt 6 millió forintra bírságolta az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt.-t, és megtiltotta a társaságnak, hogy engedély nélkül pénzügyi tevékenységet végezzen, a cég egyik alkalmazottját pedig a piacfelügyeleti eljárás akadályozásáért a jegybank 200 ezer forint eljárási bírsággal sújtotta közölte az MNB.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Ennyiért lehet decemberben üzemanyagköltséget elszámolni

adozona.hu :: Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a decemberben számla nélkül elszámolható üzemanyagárakat.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A korhatárt be nem töltött nyugdíjasok kereseti korlátjáról

adozona.hu :: Kevés annyira átbeszélt társadalombiztosítással összefüggő téma akad, mint az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, sajátjogú nyugdíjasokat érintő kereseti korlátra vonatkozó előírások. Ugyanakkor a folyamatosan érkező, e körbe tartozó kérdések, az év vége közeledte, valamint a jövő évi jogszabályi változások ismét aktualitást adnak e szabályok áttekintésének.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Fontos adózási és vámügyi dokumentumok a Brexit utáni időkre

adozona.hu :: Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépésével (Brexit) összefüggő különféle adózási és vámügyeket érintő dokumentumokat tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nyugdíjcsalás: húsz év után bukott le a vádlott

adozona.hu :: Társadalombiztosítási juttatással való visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség egy győri nő ellen, mert húsz éven át felvette halott édesanyja nyugdíját közölte Takács Péter, Győr-Moson-Sopron Megyei főügyész.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ezek az országok is automatikusan jelentenek a NAV-nak

adozona.hu :: Listát tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azon nem uniós államokról, illetve területekről, amelyekkel az országok jelentéseinek egymás közötti automatikus megosztását előíró elismert megállapodást kötött Magyarország.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Adathalász-támadások az interneten

adozona.hu :: Továbbra is az interneten a leggyakoribbak az adathalász-támadások mondta Zala Mihály, az EY (régebben Ernst & Young) kibervédelmi szolgáltatások üzletágának vezetője ma reggel az M1 aktuális csatornán.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Internetes telefonálás: magáncélú használat, áfa

adozona.hu :: A vállalkozások működéséhez nélkülözhetetlen, hogy telefonos elérhetőségekkel rendelkezzenek, legyen ez akár vonalas, akár mobiltelefon. Már nem újdonság a telefonálás utáni adókötelezettség a vállalkozások körében, azonban az még viszonylag új helyzet, hogy interneten keresztül is lehet telefonálni, és ez egyre elterjedtebb. De mi van akkor, ha az internetet magáncélú telefonálásra is használja a munkavállaló? Csorbul-e az internet utáni adólevonás joga és magánhasználatot kell-e itt is feltételezni, vagy vélelmezhető az adóköteles célú használat és nincs magánhasználat feltételezése sem?

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Megkezdi a sószórást a közútkezelő

adozona.hu :: Megelőző sószórást végez a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mert az előrejelzések alapján vasárnap estére, illetve hétfő reggelre az ország több részén kisebb hószállingózás, gyenge havazás várható tájékoztatta a cég vasárnap az MTI-t.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kérdések és válaszok a cafeteriaváltozások kapcsán

adozona.hu :: A cafeteriára vonatkozó adószabályok 2019. évi változása után az adomány és a lakáshitel-támogatás milyen adózási kategóriába fog esni? kérdezte olvasónk. Másik kérdezőnk pedig azt firtatta, hogy 2019. évre a béren kívüli juttatások adótörvényben meghatározott mértékén felül adható-e, illetve milyen adóteherrel, milyen maximális összegben, milyen feltételekkel adható SZÉP-kártya juttatás vendéglátás alszámlára? A kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Újabb német városokból tiltják ki a koros dízeleket

adozona.hu :: Egy bírósági döntés értelmében jövőre újabb két német városból tiltják ki részben a régebbi dízelautókat, hogy ezzel is csökkentsék a légszennyezettség mértékét.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Aukción Marilyn Monroe és más hírességek tárgyai

adozona.hu :: Rekord áron 250 ezer dollárért (70,9 millió forint) kelt el a Julien's Auctions árverési ház Beverly Hills-i aukcióján Marilyn Monroe Arany Glóbusz-díja közölték helyi idő szerint szombat éjjel árverési illetékesek.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Új tulajdonos a cégben: kaphat-e a korábban jóváhagyott osztalékból?

adozona.hu :: Egy társaság évekkel ezelőtt összeolvadt egy másik céggel, ahonnan "hozott magával" jóváhagyott osztalékot, továbbá annál a cégnél is volt jóváhagyott osztalék, amelybe a beolvadás megtörtént. Mindkét cég tulajdonosi köre megegyezett, a beolvadás során egy új tag is belépett, aki tőkeemelés folytán szerzett üzletrészt. A belépése előtt jóváhagyott osztalékból kell-e neki is juttatni? kérdezte olvasónk. Kocsis Zoltán, a Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda ügyvezetője válaszolt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Áfafizetés, ha külföldi az építőipari alvállalkozó

adozona.hu :: Fordított áfás magyar építőipari egy általa elvállalt nagyobb építkezés egy részét egy szlovák cégnek továbbadta, amely a munka elvégzése után kiszámlázta a szerződésben megállapodott összeget. A számla áfa nélküli. Hogyan kell ebben az esetben könyvelni és bevallani a szlovák cég által kiállított számlát? kérdezte az ügylet áfájára utalva olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Elektromobil és önjáró autók - hatalmas átszervezés a Volkswagennél

adozona.hu :: Története legnagyobb szabású átszervezéséről döntött a Volkswagen csoport (VW), a német járműipari társaság pénteken ismertetett tervei szerint a következő öt évben 44 milliárd eurót (14 300 milliárd forint) fordít az elektromobilitásra, az autonóm önjáró vezetési technológiákra, a mobilitási szolgáltatásokra és a gyártmányok, valamint a gyártási technológia digitalizációjára.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kisadózó egyéni vállalkozó táppénzen

adozona.hu :: Mennyi adót kell fizetnie a katás egyéni vállalkozónak a korábban kiszámlázott, de a táppénzes időszak alatt befolyó bevétel után? kérdezte az Adózóna olvasója. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Nem hosszabbították meg a Sláger FM és Music FM szerződését

adozona.hu :: A médiatanács nem hosszabbította meg a Sláger FM és Music FM szerződését közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Jogosulatlanul kezelt értékpapírszámlákat egy magánszemély

adozona.hu :: Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy Sz. Péter jogosulatlan portfóliókezelést végezzen, s 12 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki korábbi engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenysége miatt. Az ügyfeleknek csak a megfelelő engedéllyel működő befektetési szolgáltatójuk számára tanácsos átengedni az értékpapírszámlájuk feletti rendelkezési jogot, kizárólag akkor, ha már portfóliókezelési szerződést kötöttek vele írja honlapján az MNB.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Magyar startupokat és innovatív kisvállalkozásokat segítő központ Washingtonban

adozona.hu :: Magyar startup cégeket és innovatív kisvállalkozásokat segítő központ nyílik Washingtonban a magyar nagykövetségen.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook